Mag ik geldboetes krijgen als ik contante bedragen van buiten de EU meebreng zonder melding? - Advocaten-be.com
  • Startpagina
  • Vragen
  • Mag ik geldboetes krijgen als ik contante bedragen van buiten de EU meebreng zonder melding?

Mag ik geldboetes krijgen als ik contante bedragen van buiten de EU meebreng zonder melding?

geen antwoorden

Vraag

0
0
2

16.11.2024

Ik reis met een groot bedrag in cash van buiten de EU naar België. Ik was me niet bewust dat ik dit moest aangeven. Kan de douane me beboeten of mijn geld in beslag nemen?

Antwoord 20.11.2024
datum van antwoord: 20.11.2024

Ja, de EU (en België) hanteren een aangifteplicht voor contante bedragen van 10.000 euro of meer bij grensoverschrijdend verkeer. Meld je dit niet, dan riskeer je een boete en kan het bedrag (gedeeltelijk) worden ingenomen. De Belgische Douane en politie treden hier streng tegen op om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen. Zorg dus dat je contante bedragen bij aankomst of vertrek correct aangeeft. Ook voor cheques en verhandelbare effecten kan de aangifteplicht gelden.

Похожие вопросы

Hoe bereken ik invoerrechten op online aankopen buiten de EU?

geen antwoorden
15.12.2024
Ik koop vaak goederen uit niet-EU-landen, bijvoorbeeld via internationale webshops. Ik vraag me af hoe ik precies de invoerrechten, btw en eventuele andere douanekosten moet berekenen. Moet ik het bedrag baseren op de productprijs, of spelen verzend- en verzekeringskosten ook een rol? En welke regelingen gelden specifiek in België?
Читать далее
0
0
2

Wat is een preferentiële oorsprong en hoe krijg ik dat statuut?

geen antwoorden
19.12.2024
Ik wil dat mijn Belgische producten bij uitvoer naar bepaalde landen genieten van lagere invoerrechten. Dan heb ik een preferentieel oorsprongsbewijs nodig, toch? Hoe toon ik aan dat mijn producten “in België” geproduceerd zijn?
0
0
1

Wanneer is er sprake van illegale parallelimport?

geen antwoorden
31.10.2024
Ik overweeg parfum te kopen in grote hoeveelheden uit een niet-EU-land, om het in België goedkoper te verkopen. Loop ik dan kans op conflicten met de merkhouder? Wanneer ziet de douane dit als schending van intellectuele eigendomsrechten?
0
0
2

Wanneer moet ik een Bindende Tariefinlichting (BTI) aanvragen?

geen antwoorden
06.01.2025
Ik importeer diverse producten en ben niet altijd zeker van de juiste goederencode in de TARIC-nomenclatuur. Een foute code kan leiden tot verkeerde invoerrechten. Wanneer loont het de moeite om een BTI aan te vragen, en hoe lang is deze geldig volgens de douanewetgeving in België?
0
0
2
Alles weergeven