Hoe beschermt het Belgisch recht een ‘zwakke’ medeondertekenaar (bv. iemand die borg staat voor een familielid)? - Advocaten-be.com
  • Startpagina
  • Vragen
  • Hoe beschermt het Belgisch recht een ‘zwakke’ medeondertekenaar (bv. iemand die borg staat voor een familielid)?

Hoe beschermt het Belgisch recht een ‘zwakke’ medeondertekenaar (bv. iemand die borg staat voor een familielid)?

geen antwoorden

Vraag

0
0
0

16.12.2024

Kan de bank zomaar alles verhalen als de kredietnemer in gebreke blijft?

Antwoord 20.12.2024
datum van antwoord: 20.12.2024

Het Belgisch recht voorziet bescherming voor borgstellingen. De bank moet de borg uitleggen welke risico’s aan de waarborg vastzitten en het bedrag dat men kan terugvorderen. Daarnaast geldt voor consumentenborgen een maximum JKP en informatieverplichtingen. De borgstelling is evenwel bindend als de persoon, volledig geïnformeerd, getekend heeft. Bij een wanbetaling van de kredietnemer kan de bank de borg aanspreken, maar de borg kan desgevallend bescherming zoeken in art. 2036 e.v. Burgerlijk Wetboek (beneficium van orde en deliberatie), al is dit afhankelijk van de contractuele clausules. De bank dient echter de verplichtingen te respecteren.

Похожие вопросы

Wat omvat het begrip ‘Bank- en financieel recht’ in België?

geen antwoorden
20.12.2024
Ik hoor vaak over bankrecht en financieel recht, maar ik ben niet zeker wat dit precies inhoudt. Betekent het enkel de reglementering rond banken, of gaat het ook over beleggingen, verzekeringen en kredietverlening? Ik zou graag weten welke deelgebieden hieronder vallen en welke regelgeving van toepassing is in België.
Читать далее
0
0
0
Alles weergeven