Moet ik bij echtscheiding eerst gescheiden van tafel en bed wonen? - Advocaten-be.com
  • Startpagina
  • Vragen
  • Moet ik bij echtscheiding eerst gescheiden van tafel en bed wonen?

Moet ik bij echtscheiding eerst gescheiden van tafel en bed wonen?

geen antwoorden

Vraag

0
0
0

06.01.2025

Mijn grootouders spraken vroeger over “scheiding van tafel en bed” als een tussenstap voor een echte scheiding. Bestaat dat nog, of kunnen we rechtstreeks een definitieve echtscheiding aanvragen?

Antwoord 10.01.2025
datum van antwoord: 10.01.2025

“Scheiding van tafel en bed” bestaat in België nog wel als apart statuut, maar het is niet langer een verplichte tussenstap voor een definitieve echtscheiding. Je kunt direct een echte echtscheidingsprocedure opstarten (onderlinge toestemming of op grond van onherstelbare ontwrichting). Scheiding van tafel en bed houdt in dat je getrouwd blijft, maar niet samenleeft, wat soms om religieuze of andere redenen gekozen wordt. Het is relatief zeldzaam. De meeste koppels verkiezen een definitieve echtscheiding, die duidelijker rechten en plichten afbakent.

Похожие вопросы

Hoe wordt een omgangsregeling vastgesteld voor baby’s?

geen antwoorden
15.12.2024
Mijn baby is pas zes maanden oud en ik ben pas uit elkaar met mijn partner. Hoe beslist de familierechtbank over bezoekrecht bij zo’n jong kind? Kunnen we co-ouderschap hebben, of is dat onrealistisch?
0
0
0

Kan ik de achternaam van mijn minderjarige kind wijzigen?

geen antwoorden
07.01.2025
Ik heb spijt van de keuze van de familienaam voor mijn zoon. Hij draagt de naam van zijn vader, maar ik zou liever mijn eigen naam toevoegen of wijzigen. Kan dat zomaar en wat zegt het Belgische familierecht daarover?
0
0
0

Wat als één ouder verhuist en het co-ouderschap bemoeilijkt?

geen antwoorden
13.11.2024
Mijn ex-partner gaat plots verhuizen naar een andere provincie, waardoor de huidige co-ouderschapsregeling moeilijk wordt. Kan ik dit juridisch aanvechten of afdwingen dat hij dichter bij ons blijft wonen? Is er een specifieke procedure die de familierechtbank volgt?
0
0
0

Wanneer kan de rechter een omgangsrecht voor grootouders weigeren?

geen antwoorden
03.01.2025
Wij hebben als grootouders een verzoek ingediend bij de familierechtbank om onze kleinkinderen vaker te zien. De tegenpartij beweert dat ons contact ongezond is voor de kinderen. In welke gevallen mag de rechter weigeren en hoe wordt dit gemotiveerd?
0
0
0
Alles weergeven