Moet ik in Vlaanderen altijd een bemiddeling proberen voor de familierechtbank? - Advocaten-be.com
  • Startpagina
  • Vragen
  • Moet ik in Vlaanderen altijd een bemiddeling proberen voor de familierechtbank?

Moet ik in Vlaanderen altijd een bemiddeling proberen voor de familierechtbank?

geen antwoorden

Vraag

0
0
0

11.12.2024

Ik hoorde dat de familierechtbank vaak bemiddeling aanbeveelt bij echtscheidingen of conflicten over kinderen. Is dit verplicht of kan ik meteen een procedure starten? En wat zijn de voordelen van bemiddeling?

Antwoord 13.12.2024
datum van antwoord: 13.12.2024

In Vlaanderen (en België in het algemeen) is bemiddeling op zich niet verplicht, maar de familierechtbank zal partijen vaak aansporen om eerst te onderzoeken of bemiddeling mogelijk is. De rechter kan ook voorstellen een erkend familiaal bemiddelaar in te schakelen. De voordelen zijn onder andere minder kosten, snellere oplossingen en minder conflict. Er is geen absolute verplichting, maar vaak bekijkt de rechter of je wel pogingen hebt ondernomen om tot een minnelijke schikking te komen. Lukt dat niet, dan volgt een klassieke rechtsprocedure. Bemiddeling kan helpen om de verstandhouding tussen partijen niet verder te verslechteren.

Похожие вопросы

Hoe wordt de alimentatie voor meerderjarige kinderen geregeld?

geen antwoorden
04.11.2024
Mijn zoon is 18 geworden en volgt nog voltijds onderwijs. Ik wil weten of de alimentatie doorloopt, hoe deze berekend wordt en tot wanneer ik officieel moet blijven betalen. Geldt hier een andere regeling of hetzelfde als bij minderjarige kinderen?
0
0
0

Wanneer kan de rechter een omgangsrecht voor grootouders weigeren?

geen antwoorden
03.01.2025
Wij hebben als grootouders een verzoek ingediend bij de familierechtbank om onze kleinkinderen vaker te zien. De tegenpartij beweert dat ons contact ongezond is voor de kinderen. In welke gevallen mag de rechter weigeren en hoe wordt dit gemotiveerd?
0
0
0
Alles weergeven