Ik verkoop producten via een internationaal platform, dat de zendingen uit China regelt en rechtstreeks aan consumenten in België levert. Wie is dan verantwoordelijke voor de douaneaangifte en -heffingen, ik of het platform?
Antwoord
20.01.2025
datum van antwoord: 20.01.2025
Sinds 1 juli 2021 gelden nieuwe EU-regels voor e-commerce. Vaak treedt het platform op als ‘geachte leverancier’ en moet het de btw innen bij verkoop aan consumenten (IOSS-regeling). De douaneaangifte gebeurt door of namens het platform als invoerder. Als je zelf eigenaar van de goederen bent bij invoer, kan je toch verantwoordelijk zijn. Het hangt af van de contractuele afspraken. Raadpleeg de IOSS-regeling en controleer of het platform de heffingen correct afhandelt. Zorg dat je klant geen onverwachte bijkomende kosten krijgt bij levering.
Selecteer de stad hieronder om naar de advocaten over dit onderwerp te gaan.:
Ik wil dat mijn Belgische producten bij uitvoer naar bepaalde landen genieten van lagere invoerrechten. Dan heb ik een preferentieel oorsprongsbewijs nodig, toch? Hoe toon ik aan dat mijn producten “in België” geproduceerd zijn?
Ik wil up-to-date informatie over invoerheffingen, preferentiële akkoorden en maatregelen zoals antidumping. Welke officiële bronnen kan ik raadplegen om zeker te zijn dat ik de juiste tarieven hanteer?
Soms ontvang ik e-mails waarin staat dat ik douanekosten moet betalen voor een pakket, maar ik heb niets besteld. Ik vrees dat dit phishing of fraude is. Hoe herken ik echte douaneaankondigingen?
Ik wil reptielen uit Afrika en Zuid-Amerika invoeren voor mijn reptielenwinkel in België. Welke regels gelden er volgens het douanerecht en zijn er internationale overeenkomsten (CITES) die ik moet naleven?
Ik wil enkele productstalen uit China laten komen om te testen voor productie. Hoe vermijd ik hoge invoerbelastingen als ze geen commerciële waarde hebben? Geldt er een speciale regeling voor staaltjes?
Ik overweeg om een partij wijn uit Chili te importeren naar België. Ik weet dat er naast gewone invoerrechten ook accijnzen en specifieke etiketteringsvereisten kunnen gelden. Hoe werkt dat precies, en moet ik rekening houden met bepaalde quotaregelingen of verplichte vergunningen?
Ik reis met een groot bedrag in cash van buiten de EU naar België. Ik was me niet bewust dat ik dit moest aangeven. Kan de douane me beboeten of mijn geld in beslag nemen?
Ik hoorde dat sommige landen nu geen EUR.1-documenten meer gebruiken, maar in plaats daarvan een REX-verklaring. Wanneer geldt dat en hoe werkt het voor invoer in België?
Ik hoor vaak dat de EU antidumpingmaatregelen oplegt op goederen zoals staal of zonnepanelen uit bepaalde landen. Hoe kom ik te weten of en hoe hoog die antidumpingrechten zijn bij import in België?