- Startpagina
- Vragen
Vragen aan juristen Gevonden 50
- Alle vragen
- Aanbestedingsrecht
- Agrarisch recht
- Arbeidsrecht
- Bank- en financieel recht
- Bankruptcyrecht
- Belastingrecht
- Bouwrecht
- Consumentenrecht
- Douanerecht
- Erfrecht
- Familierecht
- Fusies en Overnames
- Geschillenbeslechting
- Gezondheidsrecht
- Immigratierecht
- Intellectuele Eigendom
- Investeringrecht
- Ondernemingsrecht
- Onderwijsrecht
- Socialezekerheidsrecht
- Sportrecht
- Strafrecht
- Telecommunicatie- en IT-recht
- Toerisme recht
- Vastgoedrecht
- Vervoersrecht
- Verzekeringsrecht
Ik lees soms dat iemand een “bijzonder legaat” krijgt, bijvoorbeeld een specifiek kunstwerk of een som geld. Hoe verschilt zo’n bijzonder legataris van de algemene erfgenaam in de nalatenschap?
Mijn vrouw en ik willen elk het volledig eigendom van de gemeenschappelijke rekening of bepaalde goederen krijgen als de ander overlijdt. Is dat mogelijk via een beding van aanwas en hoe wordt dat fiscaal bekeken?
In onze familie is er zware onenigheid over de erfenis. Ik hoorde dat de rechter een vereffenaar kan aanstellen om de boedel te beheren. Hoe werkt dat en welke bevoegdheden heeft zo’n vereffenaar?
Ik hoorde verhalen over testamenten waarin men heel strenge voorwaarden zet, zoals “mijn kinderen krijgen enkel iets als ze in dezelfde religie blijven” of “als ze dit of dat doen”. Is zoiets afdwingbaar?
Ik ben bezorgd dat, als mijn kinderen erven en nadien overlijden, hun echtgenoot dan mee kan erven en mijn bezittingen in een ‘vreemde’ familie terechtkomen. Bestaat er een manier om dat te beperken?
Mijn vader is onlangs overleden en we zijn niet zeker hoe we de aangifte moeten indienen of wanneer de successierechten betaald moeten worden. Wat is de procedure in België en binnen welke termijn moet dit gebeuren?
Ik wens mijn gezinswoning na te laten aan mijn kinderen, maar ik wil niet dat ze het onmiddellijk verkopen. Ik zou graag zien dat het in de familie blijft. Kan ik daarover een clausule opnemen in mijn testament?
In Vlaanderen bestaat sinds kort de vriendenerfenis, wat inhoudt dat je aan iemand buiten de naaste familie tot €15.000 nalaat aan een verminderd tarief. Kan ik dat toepassen op stiefkinderen of schoonkinderen?
Heeft de langstlevende echtgenoot voorrang als er kinderen zijn uit een vorig huwelijk?
Ik ben hertrouwd en heb kinderen uit mijn eerste huwelijk. In hoeverre kan mijn nieuwe partner aanspraak maken op de erfenis, gezien mijn kinderen ook erfgenamen zijn? Wie krijgt er voorrang volgens de wet?
In onze familie is er onenigheid over de waardering van het ouderlijk huis in de nalatenschap. Eén zus wil het huis houden, maar de anderen vinden haar voorgestelde prijs te laag. Hoe beslissen we uiteindelijk over de objectieve waarde?